Blog

În lumina schimbărilor sociale și economice aduse de pandemie, anul trecut ne-a găsit pe mulți în căutarea de provocări noi. Așa a fost și cazul Rodicăi din București, care nici nu și-ar fi imaginat că 2020 e anul în care începe să programeze.

Să te apuci de coding e o provocare pe care o găsești deseori pe To do-urile elevilor, studenților, tinerilor absolvenți, în general a nativilor digitali. Am vrut să înțelegem ce a motivat-o pe Rodica, specialist pe piața muncii cu 30 ani de experiență, să facă trecerea la programare, așa că am stat la o discuție sinceră despre IT, piața cursurilor din România și experiența Generația Tech.

Niciodată nu e prea târziu pentru o specializare digitală

cursuri online de programare

Un suflet iubitor de viață și de natură, condus de auto-motivație și dorința de cunoaștere, Rodica își construise o carieră impresionantă în project management în industria petrol-gaze când 2020 ne-a tras tuturor preșul de sub picioare. Deși cochetase în tinerețe cu sistemele de operare și programarea, s-a specializat de-a lungul anilor în industria petrolieră, cu un portofoliu de lucru în două multinaționale și o companie locală. În ciuda experienței extensive acumulate, restructurările organizaționale majore din companii aduse de începerea pandemiei au lăsat-o, asemenea cazurilor sutelor de mii de alți români, fără un job, și fără perspectiva de a mai continua în domeniul ales.

Cu calm și rațiune a înțeles însă că schimbarea era inerentă, și a decis în acel moment să ia o rută profesională cu care nu se mai întâlnise de ani de zile. Lăsând în urmă toți anii strânși în petrol-gaze, a decis că cea mai înțeleaptă decizie ar fi să continue să învețe ceva nou. Atenția ei s-a îndreptat către un domeniu aclamat global ca fiind actual, relevant și ”future proof”, programarea.

Experiența Rodicăi

”Pierderea locului de munca în condițiile acelea nu a fost o surpriză pentru nimeni, și deși înțelegeam rațiunea deciziei, consecințele cu impact direct aveau nevoie de suport pentru a diminua efectele. Conștientizarea faptului că pentru mine “procesul de învățare” este o terapie eficientă, combinat cu amintirea unei perioade de la începutul carierei mele profesionale în care am lucrat cu pasiune ca programator, apoi ca administrator de sisteme de operare UNIX/Linux și combinat cu jena ignoranței totale în ceea ce privește “coding-ul /limbajele de programare actuale” au declanșat în mine dorința de a învăța ceva basic, gen creare pagina web.” 

Deși nu știa în acel moment cum va reuși să facă trecerea, și-a setat obiectivul și a început să caute cadrul ideal pentru a-și dezvolta competențele noi.

”Am început căutarea de cursuri pe internet cu ochii unei persoane ce a lucrat în servicii și pentru o perioada semnificativă a vândut soluții IT și aplicații specifice. Inițial niciun criteriu de selecție nu avea în vedere un curs ținut în România, căci nu cunoșteam oferta. Denumirea de Digital Nation, mi-a stârnit curiozitatea, mi-a plăcut site-ul, viziunea, prezentarea și descrierea cursurilor și m-am înscris.”  

Maturitatea Rodicăi și-a spus cuvântul încă de la începutul pe acest nou drum, întrucât a înțeles repede că mare parte a reușitei se va datora efortului personal pe care va reuși să îl depună în cucerirea unei noi specializări.

”Am 27 de ani de școală formală și nenumărate  alte cursuri de specialitate sau de dezvoltare personală. Ca atare, când mă înscriu în orice program, știu că o să învăț ceva nou, dar mai știu că aceasta depinde mai mult de mine decât de trainer.”

Un program de învățare cu un format care te ține antrenat

Deși nu știa la ce să se aștepte de la Generația Tech, s-a înscris motivată la cursul Learn-to-Code 1 în 2020. Decizia de a se specializa în programare a fost una care i-a surprins chiar și pe cei apropiați.

”Familia și colegii mă cunosc, entuziasmul meu când învăț ceva este greu de “ascuns”. Nu i-a surprins că învăț ceva nou, cred ca pe unii i-a surprins ceea ce am ales sa învăț, și nu din perspectiva utilității în general, ci a utilității pentru un manager fără job, aflat în ultima parte a carierei profesionale.”

Experiența Generația Tech a fost însă una pe care a gustat-o din plin, cursul reușind să o țină antrenată, iar provocările setate de mentori ajutând-o să ajungă la un nivel de practică bun pentru un programator începător.

”Mi-a plăcut mult programul, mi s-a părut foarte original, autentic pentru noua era digitală. M-a impresionat în mod pozitiv structura: cu rush-uri interactive, cu o comunitate ce crează un spirit de lucru în echipa, cu ambasadori și echipa de engagement activi, cu programul de angajabilitate la care recunosc ca m-am înscris din curiozitatea de a vedea ce puteți oferi și pe care l-am găsit remarcabil pentru generația tanara în căutare de drum.”

Procesul nu a fost, desigur, lipsit de provocări, dar Rodica a găsit la curs cadrul potrivit pentru a le depăși pe acestea cu ușurință și pentru a-și însuși cât mai bine cunoștințele.

”În termeni de rezolvare a problemelor specifice cursului, bineînțeles că am avut dificultăți căci acestea fac parte din orice proces de învățare. Dar pentru astfel de situații au fost rush-urile si comunitate care m-au ajutat sa le rezolv.”

DIPLOMĂ în Bazele HTML, CSS și WordPress

Odată absolvit cursul, Rodica știe acum să realizeze site-uri și pagini web, și este și mai motivată să își continue dezvoltarea și cu modulul Learn-to-Code-2. Și-a propus să aplice în primă fază noile cunoștințe ajutându-și prietenii, în speranța că în timp CV-ul ei va fi un atu, nu o piedică, în intrarea în domeniul IT.

”Îmi doresc foarte mult să continui cu Learn to coding 2. Cum o sa aplic ceea ce învăț, depinde foarte mult de oportunitățile pe care le voi avea.”

Participarea la programul Generația Tech i-a pus totodată în vedere importanța educației non-formale pentru generațiile de astăzi, care găsesc un adevărat sprijin în direcțiile educaționale alternative.

”Ce a schimbat cursul a fost  percepția despre contribuția unei forme de învățământ informală din România și valoarea pe care aceasta o poate adăuga la nivel național. Ca atare Digital Nation nu mi se pare doar un nume inspirat ales de marketing ci un nume aliniat cu viziunea și implementarea strategiei pe care v-ați propus-o la nivel de comunitate.”

Am vrut să știm de la Rodica ce le-ar recomanda celor din demograficul ei, cu privire la o pivotare către digital în noul context economic. Absolventa Generația Tech le recomandă tuturor să țină pasul cu digitalizarea, și să se specializeze cu orice ocazie în competențele căutate astăzi.

”În era digitala, aceste cunoștințe sunt de bază. O persoană la 40 de ani este la mijlocul carierei profesionale într-un mediu în care digitalizarea este trendul declarat de dezvoltare globală; dacă nu dobândește aceste cunoștințe, îi va fi foarte greu, ba chiar imposibil să rămână o resursă competitivă. Recomandarea mea pentru cei ce înțeleg utilitatea dar au rețineri date în special de mitul dificultății subiectelor este aceea de a învăța progresiv și continuu căci aceasta este noua formă de “alfabetizare”. 

E timpul să devii specialist digital!

Cei interesați să urmeze un curs de învățare programare pot aplica la noua serie Generația Tech, până pe 22 Februarie. Experiența anterioară nu este necesară la cursurile Learn-to-Code 1 și Digital Skills, iar vârsta nu este un criteriu de participare.

cursuri online de programare

Lasă un răspuns