Blog

Profil mentor Generația Tech

Nume: Victor Locoman

Experiență: Software Engineer @ Adobe, Mentor Digital Nation de 5 ani

Content preferat: cartea ”Zero to One”, canalul Youtube Fireship, feed-ul Google Now, site-urile dev.to, medium.com și kentcdodds.com

Pasiuni: testarea noilor tehnologii, boardgames cu prietenii

O situație funny la ultimul curs: A fost amuzant că în ultimele serii am avut exploreri care participau la 2 cursuri în același timp și între noi spuneam că probabil folosesc time-turner-ul lui Hermione ca să se dezvolte în paralel în mai multe specializări :))

Membru Digital Nation de peste 5 ani, Victor Locoman a îndrumat multe generații de exploreri în tainele programării. Pentru că urmează să pornească la drum cu o nouă serie de participanți curioși și motivați, am stat cu Victor să povestim despre cum decurge procesul de dezvoltare la Generația Tech și care sunt ingredientele care duc la succes.

În noua structură, explorerii Generația Tech se antrenează intensiv timp de 3 luni, la finalul cărora vor fi dobândit cunoștințele necesare să realizeze proiecte singuri. Rolul mentorului este cheie în îndrumarea lor, dar explorerul trebuie să-și aducă motivația la masă, după cum ne spune Victor.

Cu toate că timpul este scurt, se poate face un progres bun dacă explorerul depune efortul necesar. Programarea e un skill practic, ca și scrisul, se învață doar prin multă practică. Ca mentor sunt aici să-i îndrum, dar dorința de a fi îndrumat trebuie să vină de la explorer. Eu am gândit cursul încât să plecăm de la baze și spre final să fim capabili să facem un proiect întreg. Într-adevăr, va fi nevoie de îndrumare în continuare, dar vom trece prin tehnologiile diferite ce se folosesc în practică, apoi explorerul poate decide dacă vrea să se focuseze pe câteva din ele sau să meargă în continuare pe tot stack-ul.

Motivația participantului este cea face de obicei diferența. De aceea Victor îi îndeamnă mereu pe cei care se înscriu la curs să fie curioși, să exploreze și să exerseze, și să profite la maxim de resursele de cunoaștere din comunitate. 

Un participant la curs trebuie să fie activ, să fie plin de dorință și să se folosească la maxim de resursele disponibile (materiale, comunitate, mentor). Că nu va fi ca la școală, și fără 6 ore dedicate pe săptămână, îi va fi greu să avanseze.

Mi-a plăcut enorm că am avut foarte mulți exporeri activi în ultimele serii. Și da, explorerii activi ajung să fie cele mai frumoase povești de succes din program.

Aportul adus de comunitate în procesul de învățare este de asemenea foarte valoros, după cum ne declară Victor. De altfel, comunitatea este acel ingredient care face tot procesul mai ușor și mai antrenant, și care le oferă extra susținere celor care pornesc la drum în studiul programării.

De fiecare dată când cineva are o întrebare, mereu primește cel puțin un răspuns. Cu așa comunitate, n-ai cum să rămâi blocat.. și adevărul e că te blochezi din când în când, în special când ești la început.

Sub îndrumarea mentorului, explorerii ajung să realizeze singuri proiecte independente după parcurgerea cursului. Progresul este posibil prin ritmul indus de mentor și prin structura programului de curs. La Fullstack Javascript Victor pune mult accent pe practică, ajutându-i pe participanți să-și construiască deprinderea de a scrie cod autonom, fără a depinde neaparat de inputul seniorilor.

Cel mai important aspect al codului este cât de ușor e de citit de către oameni (readability) și pe asta pun accent mereu. De asemenea, pun accent atât pe curriculă, necesară pentru o bază stabilă, cât și pe exerciții, pentru a construi skill-urile necesare. Iarăși, e la fel ca și scrisul, nu se învață într-o zi, și e nevoie să rescrii aceeași literă de sute de ori până o automatizezi. În schimb, nu-mi place să verific exercițiile și nici să monitorizez explorerii.

Celor care au mai cochetat cu programarea, Victor le recomandă să încerce o specializare în Javascript, un limbaj versatil, ușor de deprins dacă îți dorești, și în care poți lucra din prima.

Frumusețea Javascript este în simplitatea cu care vine din start – deschizi consola la browser și deja poți rula instrucțiuni direct acolo, fără să mai instalezi nimic, dar și în ecosistemul imens în care vei găsi soluții pentru orice problemă.

Mentorul îi îndeamnă să accepte provocarea Generația Tech la cursul de Fullstack JS, unde îi așteaptă un program structurat, cu toate resursele necesare să obțină succes la fiecare etapă. La finalul cursului, absolvenții vor avea cunoștințele necesare fie să demareze proiecte personale în JS, fie să se angajeze în companii care caută această specializare.

Ai idei care ar putea fi realizate printr-o aplicație? Atunci JavaScript este instrumentul care te va ajuta să-ți realizezi ideile. Noi vom începe de la conceptele de bază, cum să scriem un cod frumos și vom învăța să folosim câteva instrumente avansate din ecosistemul JS ca să poți realiza orice idee ai. Nu ai nici o idee? Atunci vei găsi un job unde să ajuți la realizarea unei idei comune. E un drum lung, și acesta e doar începutul, dar eu și comunitatea Digital Nation vom fi lângă tine să te ajutăm să fie cât mai ușor.

 Cei dornici să aprofundeze Javascript se pot abona AICI la Newsletterul nostru ca să afle când lansăm o ediție nouă a cursului de Fullstack JS

Lasă un răspuns